Fransk firma skal trykke fremtidens danske kroner

Del artiklen:

Danske pengesedler vil fra i år blive trykt i Frankrig. Det fortæller Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Danske pengesedler vil fra i år blive trykt i Frankrig. Det fortæller Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Nationalbanken har valgt franske Oberthur Fiduciaire SAS som leverandør af danske pengesedler. Kontrakten er på fire år med mulighed for forlængelse med yderligere to år.

De første sedler produceret i Frankrig forventes at komme i omløb i 2020. Det oplyser Nationalbanken på sin hjemmeside.

– I udbudsprocessen har vi set på pris, kvalitet, sikkerhed og CSR hos de mulige leverandører. Vi er overbeviste om, at Oberthur Fiduciaire SAS kan leve op til vores forventninger, skriver nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen i pressemeddelelsen.

Ifølge Nationalbanken har det franske selskab stor erfaring med at producere sedler. Selskabet har ifølge Nationalbanken kunder i 70 lande og trykker fem milliarder sedler om året.

Allerede i 2014 blev det besluttet, at produktionen af danske kontanter skulle udliciteres. I 2016 blev Finland valgt til at producere danske mønter.

– Årsagerne er, at sedlerne bliver brugt mindre til transaktioner, sedlerne bliver bedre recirkuleret i samfundet, samt at kvaliteten af seddelserien er bedre, så sedlerne holder længere.

– Det betyder samlet set, at seddel- og møntproduktionen i Nationalbanken hverken nu eller fremover er økonomisk hensigtsmæssig, skrev Nationalbanken i 2014 om valget.

Nationalbanken oplyser, at man grundet blandt andet sikkerhedsmæssige hensyn ikke har yderligere kommentarer til valget af trykker.

Oberthur Fiduciaire SAS skriver på sin hjemmeside, at selskabet har arbejdet inden for print af finansielle papirer siden 1842 og printede sine første pengesedler for Banque de France i 1940.

Selskabet bliver startet af 1842 af François-Charles Oberthur i den franske by Rennes.

Pengesedlerne bliver trykt på tre fabrikker i Europa fordelt på tre forskellige lande. Hvor oplyses ikke.

Oberthur Fiduciaire SAS er en del af konglomeratet Idemia, der arbejder inden for identifikation og sikkerhed.

/ritzau/