Otte tilflyttere koster Assens Kommune over 40 millioner kroner

Del artiklen:
Det er endt med at blive dyrt for Assens Kommune

En omstridt regel i den kommunale udligning betyder, at Assens Kommune taber over 40 millioner kroner på grund af otte tilflyttere eller ekstra fødsler i 2017. Tabet svarer til næsten 1.000 kroner pr. indbygger, hvilket er et stort beløb for en kommune.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Otte tilflyttere vil med de gældende regler koste Assens Kommune op imod 40 millioner kroner i tabt udligning i 2019. Det svarer til næsten 1.000 kroner pr. indbygger, og dermed svarer de til, at en kommune som København tabte over 600 millioner kroner.

“Det er en træls situation,” siger økonomichef Jens-Henrik Ebbesen fra Assens Kommune. “Det er en problematik, som vi har været opmærksom på siden sommeferien sidste år. Vi har derfor fulgt det meget tæt og hele december og januar måned næsten daglige opfølgninger, for at finde ud af, hvor vi var”.

De seneste tal internt i kommunen siger 11 borgere, og Jens Henrik-Ebbesen tror ikke længere på, at det vil ændre sig afgørende.

Den absurde situation er et resultatet af en omstridt regel i den kommunale udligning om tilskud til kommuner med faldende folketal. Reglerne er skruet sådan sammen, at en kommune som Assens ville have fået 40-45 millioner kroner mere i udligning i 2019, hvis blot kommunen havde haft otte færre tilflyttere eller fødsler i 2018.

“Man kan tænke mange tanker, men vi vil køre det straigth – vi skal følge reglerne,” understreger økonomichefen.

Assens Kommune har i år fået cirka 40 millioner kroner på grund af faldende folketal, og det beløb ville næste år været vokset til op imod 45 millioner kroner, hvis kommunen blot havde haft en tilbagegang i folketallet fra 2013 til udgangen af 2017. Men det har kommunen ikke, og derfor mister den hele tilskuddet i et hug.

“Vi har forsøgt at være konservative i vores indtægtsestimater, og så sætter vi vores lid til, at der sker en justering af udligningen, som neutralisere det her,” siger Jens Henrik Ebbensen. Han oplyser, at kommunen allerede i december henvendte sig til Økonomi- og Indenrigsministeriet med problemet sammen med tre andre fynske kommuner.

Kerteminde får op imod 35 millioner takket være lille tilbagegang

I år får Assens Kommune udligning efter et fordelingstal på 419, hvilket betød at Assens Kommune i år får cirka to procent af de cirka to milliarder kroner, som fordeles efter faldende folketal.

Kriteriet er skruet sådan sammen, at en kommune har et fordelingstal efter summen af år med faldende folketal de seneste fem år. Assens havde fald i folketallet frem til 2014 og  det har i år givet kommunen et fordelingstal på de 419, fordi man lægger de årlige fald sammen og ikke indregner år med fremgang.

Men der også en regel om, at man kun får støtte, hvis der samlet set har været et fald i folketallet de seneste fem år, og det er den regel som Assens falder på, fordi folketallet lige præcis er steget med otte.

Mens sparekniven hænger over Assens Kommune, så kan de glæde sig i Kerteminde. En svag stigende tendens i folketallet truede med koste kommunen 25 millioner kroner, men takket være et lille fald i folketallet siden efteråret, har kommunen ikke bare reddet de 25 millioner, men kan se frem til en vækst i udligningen for faldende folketal på små ti millioner kroner.