Se pressemeddelserne i fejden mellem provinsen og hovedstaden

Del artiklen:
Udklip af annoncen fra de 34 hovedstadskommuner.

Først kom de 34 hovedstadskommuner med en annoncekampagne og en pressemeddelse, og få timer efter kom svaret fra Bedre Balance. Se pressemeddelelserne i fuld længde her.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk


Debatindlæg fra Hovedstadskommunerne:

Opråb: Hvorfor skal familierne i hovedstaden betale for, at borgerne i Nordjylland har 9400 kroner mere om måneden end dem selv?


På vegne af de 34 hovedstadskommuner i samarbejdet ”Stop forskelsbehandlingen nu” – borgmester Steen Christiansen (Albertslund, A), Michael Ziegler (Høje-Taastrup, C) og John Engelhardt (Glostrup, V)

________
En familie i Nordjylland har i dag mere end 112.000 kroner mere til sig selv om året end en tilsvarende familie i hovedstadsområdet, når skatten og de faste udgifter er betalt. Det fortalte Frederikshavn Kommune i en pressemeddelelse for nylig. Alligevel kræver kommuner i bl.a. Nordjylland, at der skal sendes endnu flere penge fra hovedstadsområdets sygeplejersker, håndværkere, folkeskolelærere, sosu-assistenter og andre hårdtarbejdende borgere til borgerne i bl.a. Nordjylland. Det er ikke bedre balance, og derfor har vi 34 kommuner i valgt at bringe en annonce i et par landsdækkende aviser, der siger, at det simpelthen ikke er rimeligt over for vores borgere.

Brug et øjeblik på, at tænke over, hvad du ville bruge 112.000 kroner om året  på. Et nyt køkken, en hel jordomrejse eller 1898 indgangsbilletter til Vandkulturhuset i Herning? Hvert evigt eneste år.

De jyske kommuner må være utilfredse med udflytningen af over 7.000 statslige arbejdspladser fra Hovedstaden og forsvarsforliget med 700 nye arbejdspladser uden for hovedstadsområdet, siden de nu også forlanger, at regeringen sørger for, at der pumpes endnu flere milliarder fra kommunerne i hovedstadsområdet til resten af landet.

Anledningen til det ublu krav om endnu flere penge er, at politikerne på Christiansborg netop nu skal tage stilling til, hvordan den kommunale udligning skal se ud fremover. En udligning, der skal understøtte kommunernes økonomiske muligheder for at kunne levere den samme service til borgerne. Og det er ikke småpenge. De sidste 10 år er udligningen fra vores 34 kommuner i hovedstadsområdet til resten af Danmark fordoblet. Alene i år sender vi 13,3 mio. kr. mod vest.

Nogen hævder, at kommunal udligning og rådighedsbeløb rent udregningsmæssigt ikke har noget med hinanden at gøre. Men det har det bestemt for familierne i hovedstadsområdet! For hver krone, som sendes vestpå i udligning,  skal familien i Lyngby Taarbæk betale endnu mere i skat, hvis man vil have den samme service. Det vil sænke Lyngby Taarbæk-familiens rådighedsbeløb yderligere, mens det øges i Frederikshavn. Alternativt skal borgeren i Lyngby Taarbæk leve med at serviceniveauet bliver endnu lavere, end det er i dag. Hovedstadsområdets serviceniveau ligger i forvejen lavere end i resten af landet.

De mange udligningsmilliarder, som resten af landet nyder godt af, bliver nemlig brugt til bl.a. flere kommunalt ansatte, der kan yde service til borgerne. Omregnet kan de 13,3 mia. kr., som hovedstadsområdet giver til resten af landet, finansiere ca. 24.000 fuldtids­beskæftigede til fx at tage sig af social- og sundhedsarbejde hos borgerne.

Vi har sagt det før og siger det gerne igen; vi bidrager gerne til udligningen. Men det er altså ikke et udtryk for bedre balance, når hovedstadsområdets borgere, hvor mange bor i almene boliger, skal betale for at en almindelig familie i Nordjylland skal have mange flere penge end dem selv. Vi er nødt til også at kigge på rådighedsbeløbet og dermed se udligningen i et større billede, så vi kan stoppe forskelsbehandlingen af vores borgere nu.

________
De 34 kommuner i samarbejdet Stop Forskelsbehandlingen Nu er:
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.


Svaret fra Bedre Balance

Massiv misinformation fra hovedstadskommunerne

 Hovedstadskommunerne har igangsat et storoffensiv mod resten af landets kommuner. Der er tale om et desperat forsøg på at beskytte gamle privilegier. Der er ingen argumenter for at kommunerne i hovedstadsområdet skal have bedre vilkår end kommunerne i Vest- og Sydsjælland, Lolland, Falster, Fyn og Jylland. Lad os nu få et énstrenget udligningssystem!

 Samlet set går pengestrømmen fra vest mod øst i vores samfund. Det har den altid gjort, og det gør den stadig. I Kaare Dybvads bog ”Udkantsmyten” fra 2015 er pengestrømmen fra provinsen til hovedstaden opgjort til op mod 30 mia. kr.! Hovedstadskommunerne klynker over de mange penge, de sender til resten af landet. Sådan er det jo med udligning – man flytter midler fra velstillede kommuner med lavt udgiftsbehov til fattigere kommuner med højt udgiftsbehov. Men det er ikke synd for hovedstadskommunerne. De har gavn af de meget store pengestrømme, der går den anden vej.

Borgmester Torben Hansen, Randers, udtaler:

”Det passer jo ikke, at folk er fattigere i hovedstadsområdet. De bor bare et attraktivt sted, hvilket afspejles i huspriserne. Det skal udligningssystemet da ikke kompensere for. Vi sætter da heller ikke skatten ned i velhaverkvartererne i vores kommuner.

Det passer heller ikke, at de har lavere serviceniveau. På ældreområdet er serviceudgifterne for eksempel 12 % højere i hovedstadsområdet. Det er pinagtigt, at de bliver ved med at fremføre det modsatte.  De ved jo godt, at de henviser til en meningsløs indeksberegning fra ministeriet, hvor udgifter til førtidspension, kontanthjælp mv. er regnet med. Følger man logikken i det regnestykke, så giver det ’højere serviceniveau’ på Lolland, når de modtager en førtidspensionist fra hovedstaden. Det er jo helt sort!”

Det samlede billede er, at selv efter udligning, så ligger de 50 fattigste kommuner uden for hovedstadsområdet. Når hovedstadskommunerne slår på, at de socialt mest udsatte kommuner ligger i hovedstadsområdet, så ved de godt, at de har fat i et hjørne, som udligningssystemet allerede kompenserer for. Og de glemmer at oplyse om den anden side af ligningen, nemlig kommunernes økonomiske muligheder for at tage hånd om de sociale problemer. Kommunerne i resten af landet beder bare om, at der bliver brugt samme målestok for kommuner i hovedstaden som uden for hovedstaden.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen, Esbjerg, udtaler:

”Hovedstadskommunernes massive kampagne handler om et desperat forsøg på at beskytte gamle privilegier. De spørger, hvorfor Herning og Silkeborg ikke skal være med til at betale. Lad os tage dem på ordet – lad os lade Herning og Silkeborg og alle de andre kommuner i landet være med i den samme ordning som hovedstadskommunerne – det er netop det vi beder om!

 Det klinger hult, når Thomas Gyldal truer med vælgernes dom. Alle de store partier – også det han er en del af – har altså flere vælgere uden for hovedstadsområdet. Vi håber det her kan få Christiansborg til at se hvor store forskellene er blevet – vi kan ikke have en kløft mellem hovedstaden og resten af landet i vores land.”

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her