Mediekommentar: Store regionale medier går ind i udligningsdebat

Del artiklen:

Berlingske er nu trådt ind i debatten om den kommunale udligning som hovedstadens regionale medie. Det kan godt være, at journalistikken er lidt ukritisk og tendentiøs, men det skaber balance efter provinsens tre stærke mediehuse længe succesfuldt har kæmpet for provinsens interesser.

Af Arne Ullum, [email protected]

Mediekommentar af Arne Ullum, [email protected]

Da abonnenterne i dag fik Berlingske ind ad døren kunne de ikke være i tvivl om, at avisen reelt er en regionalavis for hovedstadsområdet.

Avisen bringer en større omtale af en annoncekampagne og et debatindlæg fra de 34 hovedstadskommuner om den kommunale udligning. Artiklen er ud fra en saglig journalistisk synsvinkel meget venlig og ukritisk overfor hovestadskommunerne. Det er regionalavisen, som kæmper for sine læseres økonomiske interesser i kampen om de kommunale kroner.

Der er ingen kritiske spørgsmål om, at den kommunale udligning ifølge loven har til formål at udligne forskellen mellem kommunernes og ikke borgernes økonomi. Ingen kritiske spørgsmål til eller perspektiv på en påstand om, at servicen er langt dårligere i hovedstadskommunerne frem for i mange landkommuner. Og for at understrege pointen, så har artiklen en morsom men også næsten kampagneagtig tegning.

Men det er faktisk ikke nødvendigvis dårligt, at Berlinske her leverer journalistik med en klar favorisering af deres lokalområde.

Balance i mediedækningen

Reelt bringer Berlingskes entre som regional fortaler for hovedstadskommunerne i udligningsslagsmålet blot balance i avisernes dækning.

Siden udligningsreformen i 2012 har Danmark fået tre stærke regionale mediehuse – Sjællandske, Jysk-Fynske og Nordjyske, som alle gennem fusioner har fået en styrke til at hævde deres lokalområdes interesser. De tre aviser har de seneste måneder haft stor succes med at sætte en dagsorden om øget kommunal udligning til provinsen.

Eksempelvis var det Fynske Medier, som først fik Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti på banen med kravet om en markant øget udligning til provinsen, ligesom det er Nordjyske, som effektfuldt har fået sat sagen om den mangelfulde registrering af udlændinges uddannelse på dagsordenen.

Indtil nu har hovestadskommunerne ikke på samme måde haft et kamporgan, som i vinkel og dækning tager et klart udgangspunkt i lokalområdets interesser. Berlingske har taget tilløb flere gange, men med dagens artikel tager avisen et klart skridt ind på banen og markerer sig som hovedstadens regionalavis – helt på linje med provinsens store regionale aviser.

Afgørende at DR og TV2 er neutrale

Det er sundt for den demokratiske debat, at regionale medier bringer argumenterne fra netop deres område slagskraftigt på banen – også selv om det ofte bliver med en klar favorisering af de lokale interesser.

Det er til gengæld afgørende, at DR og TV2 som nogle af de eneste reelt landsdækkende medier forstår at holde sig neutrale. Det stiller store krav til deres journaliser, som jo bor og lever i hovedstaden og derfor oftest ser verden ud fra et hovedstadsperspektiv.

Ingen af de to tv-stationer har endnu begyndt dækningen af udligningsdebatten, og de har måske heller ikke helt erkendt, hvor mange penge den flytter mellem kommunerne. Men den dag de træder ind på banen, så bør de redaktionelle chefer have øje for, at de skal være hele Danmarks tv-stationer.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her