Beskæftigelsesminister indleder ny undersøgelse af kommunernes beskæftigelsesindsats

Del artiklen:
Beskæftigelsesministeren så utilfreds med et svar fra blandt andet Guldborgssund Kommune

Utilfredshed med Guldborgsund og flere andre kommuner får nu beskæftigelsesministeren til at varsle en undersøgelse af kommunernes brug af fritagelser for aktivering af kontanthjælpsmodtagere.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Af Arne Ullum, arne@ullum.eu

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er så utilfreds med en række kommuners indsats overfor kontanthjælpsmodtagerne, at han vil iværksætte en undersøgelse af kommunernes fritagelser for aktivering, og hvordan kommunerne registrerer fritagelserne.

Kravet kommer efter at ministeren har fået redegørelser og opfølgende redegørelser fra fem af de kommuner, som har haft flest kontanthjælpsmodtagere, og som har fået lov til at gå passive i lang tid. Det er Odense, Horsens, Helsingør, Guldborgsund og Holbæk Kommune.

Mest utilfreds er ministreren med Guldborgsund Kommune, og han skriver direkte til borgmester John Brædder, at hans svar “ikke stiller mig tilfreds”.

“Guldborgsund Kommune har stadig et meget højt antal passiv-sager. Kommunen angiver ikke saglige årsager til den manglende indsats, og det er uvist, om kommunen har gennemført de lovede initiativer. Samtidig bekymrer det mig, at 316 passive borgere i Guldborgsund er fritaget for en indsats… Derfor vil jeg også iværksætte en undersøgelse af kommunernes brug af fritagelser og registrering heraf,” skriver ministeren.

Ministeren tvivler på flere kommuners løfter

Selv om ministeren glæder sig over at Horsens, Helsingør, Holbæk og Odense Kommune har lovet at overholde reglerne og sikre kontanthjælpsmodtagerne aktivering, så udtrykker han tvivl om hvorvidt Odense og Holbæk vil være i stand til det.

“Jeg noterer mig, at Holbæk Kommune lovede at overholde ret og pligt-reglerne ved udgangen af oktober 2017, men at dette endnu ikke er sket,” hedder det i ministerens brev til den nyvalgte S-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

I sit brev til Odenses borgmester skriver ministeren direkte, at “det virker meget ambitiøst, at kommunen når i mål i 1. kvartal 2018.” Det begrunder ministeren med, at Odense i oktober 2017 havde hele 1.495 passive borgere.

Skrappe tone er forvarsel om nyt benchmark-system

Den skrappe tone og igangsættelsen af de nye undersøgelser af kommunernes indsats skal ses i lyset af, at ministeren har bebudet etableringen af et nyt benchmark-system, der skal sikre ham mulighed for at gribe ind mod kommuner, der ikke sikrer den nødvendige aktivering af og støtte til de ledige.

Det nye benchmark var bebudet umiddelbart efter nytår.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her