Kommentar: Mediernes upartiskhed røg med flytning af arbejdspladser

Del artiklen:
Pressemøde i Statsministeriet med Statsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for offentlig innovation Sophie Løhde

Dækningen af flytningen af at statslige arbejdspladser afslørede, at de landsdækkende medier er farvet af, at de fleste redaktører bor i hovedstaden og omgås de mennesker, som bliver ramt af planen.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommentar af Arne Ullum, [email protected]

Medierne valgte et meget forskelligt fokus på regeringens udspil om bedre balance i danmark gennem flytning og etablering af 4.000 arbejdspladser i provinsen. Det er ikke overraskende, at lokale- og regionale medier valgte at vinkel ud fra deres egne områders interesser.

Det interessante var derimod, at en række medier, som opfatter sig selv om landsdækkende, pludseligt blev regionale hovedstadsmedier ved at lægge størst fokus på de mennesker i hovedstaden, som bliver ramt af udflytningen, og langt mindre vægt på de mennesker i provinsen, som nu enten får mulighed for at få et job eller blot oplever øget vækst i deres lokalområde.

Dækningen er en god illustration af, at objektive medier ikke findes. Valget af vinkler og cases er styret af den personlige ballast, som journalister og redaktører har. Langt de fleste journalister og redaktører på de landsdækkende medier bor i København – og i stigende omfang i brokvarterene i København.

Derfor møder journalisterne på de landsdækkende medier mange mennesker, som er ramt af planen om flytningen af statslige arbejdspladser, og meget få mennesker som har gavn af det.

Vestegnen er også ramt af mediernes bias

Det er ikke kun provinsen, som er ramt af den bias, som koncentrationen af journalister i København medfører.

Journalistik har traditionelt været og er stadig et relativt vellønnet job, og derfor bor journalisterne i bestemte ormåder af hovedstaden. Og meget få bor i de store sociale boligområder på Vestegnen.

Det er også årsagen til, at de almene boligers forhold blev nedprioriteret ved dækningen af eksempelvis den store boligskatteaftale, mens forholdene for journalisternes naboer i middelklassekvarterne og andelsboligerne blev dækket intensivt.

Faktisk var det sådan, at da regeringen præsenterede sit udspil, så havde bemærkelsesværdigt mange spørgsmål en direkte relation til spørgerens personlige boligforhold.

Bedre Balance i medierne

Mange medier med DR i spidsen forsøger faktisk at modvirke den indbyggede bias. Det var formentligt også derfor, at DR Nyheder torsdag aften havde et indslag, som pludseligt så udflytningen af arbejdspladser som en indflytning af arbejdspladser til Odense.

Men det ændrer ikke på, at det vil tjene balancen i Danmark godt, hvis mediepolitikerne sikrer, at der er stadigvæk er journalister til stede udenfor hovedstaden. I modsat fald risikerer vi en udvikling som i USA, hvor befolkningen uden for de store byområder ganske enkelt er holdt op med at tro på den virkelighed, som de møder i de store landsdækkende medier.

NB-Økonomi har også base i København – og det er måske derfor, at vi har brugt begrebet udflytning af arbejdspladser, hvilket jo dybest set er lige så politiserende som regeringens nye indflytning.

Vi vil derfor i fremtiden blot kalde det flytning af statslige arbejdspladser.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her