Minister sparker åben dør ind i Odense med kritik af beskæftigelsespolitik

Del artiklen:

Af Arne Ullum – [email protected], NB Medier – [email protected] Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kan se frem til et usædvanligt svar, når han om kort tid får en redegørelse fra Odense Kommune om dens bundplacering på liste over kommuner, som har mange borgere på uddannelses- og kontanthjælp. Odense Kommune lægger sig fladt ned og erkender, at […]

Af Arne Ullum, [email protected]

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kan se frem til et usædvanligt svar, når han om kort tid får en redegørelse fra Odense Kommune om dens bundplacering på liste over kommuner, som har mange borgere på uddannelses- og kontanthjælp.

Odense Kommune lægger sig fladt ned og erkender, at kommunens beskæftigelsespolitik har været forfejlet.

“Jeg må konstatere, at vi i Odense fortsat kæmper med konsekvenserne af fortidens aktiveringstilgang. Tallene fra marts og situationen i det hele taget er velkendt og helt utilfredsstillende. Netop derfor har vi for mere end et halvt år siden omlagt hele vores indsats. Nu tager vi endegyldigt skridtet væk fra gammeldags aktivering og hen imod en målrettet jobindsats med jobrettede samtaler og virksomhedsrettede indsatser så som virksomhedspraktikker, siger Rådmand Steen Møller.

Han oplyser, at byrådet kort før sommerferien vedtog at afsætte yderligere 72 millioner kroner til en række investeringsprojekter, der skal nedbringe ledigheden. Samlet set betyder både indsatsomlægning og investeringsprojekterne, at forvaltningen denne sommer har kunnet ansætte blandt andet flere jobrådgivere.

“Vi intensiverer altså vores beskæftigelsesindsats og det indebærer også hyppigere kontakt med vores ledige borgere – ingen skal efterlades passive, siger rådmanden. Han betegner tallene fra marts som “helt utilfredsstillende, men et udtryk for den situation, der fik os til at agere.”

Rådmanden erkender dog også, at det tager lang tid at få effekt af en ændret politik.

“Jeg samtidig må  konstatere, at det er et langt sejt træk at rette op på den kurs, der blev lagt tidligere, siger han.

Solrød: Bundplacering skyldes IT-fejl

Solrøds bundplacering skyldes ifølge kommunen at Solrød havde registreringsudfordringer i forhold til borgere i tilbud, og især i forhold til mentor.

Borgmester Niels Hörup har bedt mig svare på din mail af 24. august 2017 vedr. Beskæftigelsesministeriets opgørelse over kommunens evne til at aktivere ledige borgere.

“Tallene er tilbage fra 2015, hvor Solrød kommune desværre havde registreringsudfordringer i forhold til borgere i tilbud, og især i forhold til mentor. Tallene er ikke et udtryk for kommunens indsats hverken dengang eller i dag.

Direktør Dorte Saabye vurderer, at det  kun er mellem 10-15 eller5-7½ procent af kommunens 205 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som er passive.

“Jeg er tilfreds med de resultater kommunen har opnået, og jeg mener ikke, at placeringen er et udtryk for den virkelighed jeg oplever omkring kommunens arbejdsmarkedsindsats. Ledighedsprocenten er 2,7 % i Solrød og langtidsledigheden er halveret siden 2015, så vi gør det godt til glæde for såvel borgerne som samfundsøkonomien,” skriver borgmester borgmester Niels Hörup (V) i en kommentar.