Borgmestre fra de bedste kommuner til aktivering: Sådan har vi gjort

Del artiklen:

Nøglen til succesfuld aktivering er ifølge de tre top-kommuner en klar strategi, samarbejde med erhvervslivet og en klar holdning i kommunen om, at alle, der kan, skal være en del af arbejdsmarkedet.

Af Arne Ullum, [email protected]

Af Arne Ullum, [email protected]

Favrskov, Skanderborg og Ringkjøbing-Skjern kommuner er de tre bedste i landet til aktivering, hvis man ser på beskæftigelsesministerens liste over kommuner, hvor færrest på uddannelses- og kontanthjælp er efterladt i passivitet.

NB-Økonomi bringer her kommunernes egen forklaring på deres succes.

Skanderborg: Nøglen er samarbejdet med virksomhederne

“Virksomhedssamarbejdet er omdrejningspunktet, vel vidende at borgeren parallelt med denne indsats kan have brug for andre tilbud. Derfor har vi også en lang række supplerende tilbud, der gør, at vi med god samvittighed kan stille krav om en aktiv medvirken fra vores borgeres side,” siger borgmester Jørgen Gaarde (S).

Han oplyser, at den koordinerende sagsbehandler samt virksomhedskonsulenten er en minimumsindsats for borgere, der har andre udfordringer end ledighed. Supplerende indsatser etableres efter behov og hurtigt. Det kan f.eks være misbrugsproblemer eller behov for håndtering af psykisk sårbarhed.

“Årsagen til at virksomhederne har lyst til at stille sig til rådighed er, at virksomhedskonsulenten er med hele vejen. Vi siger det på den måde, at virksomhedskonsulenten skal være med både før, under og efter et forløb på en virksomhed,” understreger borgmester Jørgen Gaarde.

“På den måde er vi en troværdig og hurtigt handlende samarbejdspartner for virksomheden – og derfor har de lyst til at løfte opgaven sammen med os. Og så er det vigtigt at understrege, at vores succes i høj grad er båret af virksomheder og arbejdspladser, som er medspillere i Skanderborg Kommune og ligeledes udenfor kommunegrænsen,” lyder forklaringen på topplaceringen fra Skanderborgs borgmester.
 

Ringkjøbing-Skjern: Alle ledige borgere skal i aktivering eller uddannelse

“Det handler om, at politikerne har lagt linien med Visionen om Naturens Rige, hvor vi gerne vil have alle med i de aktives klub, siger Beskæftigelseschef Kim Ulv Helleland Christensen. Han fortæller, at der i kommunens beskæftigelsespolitik er en målsætning om, at alle ledige borgere så vidt muligt er i aktivering eller uddannelse og så vidt det er muligt, at aktiveringen foregår på det private arbejdsmarked.

“Så man kan sige, at kommunen praktiserer en aktiv linie, men bag det gemmer sig også en politisk vilje til at investere i en indsats, hvor alle får mulighed for at være en del af arbejdsmarkedet,” siger han som forklaring på kommunens flotte placering.